Arranged around pedestrian circulation paths and influenced by immediate architectural context, the Memorial Student Union takes advantage of the Arizona climate, using exterior non- and semi-conditioned space for circulation and programmatic functions. In an active plaza, a recessed sculpture garden frames the gentle curves of the Kiva lounge and art gallery. A soft transition from interior to exterior is created allowing programs like the ballroom pre-function area to take full advantage of its shaded location. This national award-winning facility creates a north entry for campus, places dock functions below grade to respect pedestrian flow and was constructed in phases on the same location as the previous union, while keeping essential elements operational. It has become a contextually relevant and iconic image for the campus.

SERVICES: Programming, Master Plan, Architecture, Interior Design, Landscape Architecture

View Higher Education Projects

Design Challenge
OCCUPANCY AND CONSTRUCTION
Systematically replace and expand the student union while keeping it open during construction.

Information
BY THE NUMBERS
Tucson, Arizona  | 395,000 sf  | $59,000,000  | 2003

Earth Centered
Reduced Cooling load via exterior shaded walkways; Exterior shading at south windows; Reduced heat island effect via white roofing; Reduced water usage via Drought tolerant landscape