Emory University Student Center

Emory University’s Student Center creates a renewed and fortified heart for the campus, one that is student-centered and Earth-wise. Conceptualized as a vibrant village, this is the place where Emory comes together to build memories, to advance causes, and to find community. Themes of community building and collaborative spaces informed the arrangement of pavilions and multi-story spaces throughout the Student Center, ensuring a seamless student experience with striking aesthetics. Two pavilions are joined by a sweeping Commons, light-filled and expansive, with interior and exterior zones to promote simultaneous events and circulation. On the upper level, a pathway arcs through the building like a treetop walkway bridging together student spaces. Variety and flexibility supports large gatherings and small events, public proclamations, and casual conversations. The design fosters discourse and inclusion while espousing a deep commitment to reduce resource consumption without sacrificing awe and delight. The Student Center provides welcoming and inclusive spaces that complement Emory’s campus and academic experience.

SERVICES: Programming, Student Life Planning, Interior Architecture, Interior Design

AWARDS & RECOGNITION:
Facility Design Award of Excellence,  Association of College Unions International (ACUI)
Best Projects Award, Higher Education/Research, Engineering News Record Southeast Region
Building Team Platinum Award, Building Design + Construction

In association with Duda|Paine Architects

View Higher Education Projects

Design Challenge
STUDENTS FIRST
Prioritizing the students’ interests in a dynamic, leading-edge student center.

Information
BY THE NUMBERS
Atlanta, GA | 118,000 SF | 2019

Earth Centered
The Student Center features a geothermal field to moderate the building’s heating and cooling needs year-round, as well as solar hot water panels, improved wall insulation, and chilled beams in student life areas. Additional highlights include energy-efficient mechanical heating/cooling systems, window shade and occupancy sensors, and ceiling fans set to automatically increase comfort levels. The project has received LEED Platinum Certification.