The new Monticello Elementary School was constructed directly behind the existing 60-year-old school. Careful planning and coordination promoted maintaining safe school functions while construction was ongoing.  Nestled in front of the Abejo Mountains, the exterior aesthetic reflects the character of the desert mountain town while the interior layout and design thoughtfully supports a wide variety of learning activities. The original school bell from the early 1900’s was removed in the 1960’s, it has now been refurbished and hangs in the main entrance, ready to ring over Monticello again.

SERVICES: Master Planning, Educational Space Planning, Architecture, Interior Design, Landscape Architecture

View K-12 Education Projects

Design Challenge
PHASED CONSTRUCTION
Maintain student safety and activity throughout the phased replacement

Information
BY THE NUMBERS
Monticello, UT  |  53,300 SF  |  2014

Earth Centered
Natural Daylighting, enhanced building envelope, ground source heat exchange HVAC System, and LED Lighting. Zero Energy ready.