The concept is designed as a silhouette that contrasts its urban context, an echo of the dramatic Wasatch Range in the background. Like the heart of climbing – one that whispers of precise movement one minute, and pounds with coursing power the next – the space is designed to be both refined and raw. The desire to create an authentic destination was critical to the identity of the Front Climbing Club; it offers an ambiance that is complex and rich to its varied users, a departure from the typical climbing warehouse. The space is designed to be much more than a climbing gym; it is a community center, strength-maker, party-house, workplace, and showpiece for the owner as gym-operator and climbing wall manufacturer. The outcome dynamically weaves space and program.

SERVICES: Architecture, Interior Design, Landscape

View Commercial Projects

Design Challenge
SIMPLE AND CREATIVE
Maximize creative image with a set budget through simple framing and corrugated metal industrial exterior. Composition and placement of standard window sizes create a sense of motion that conveys the activity inside the building.

Information
BY THE NUMBERS
Salt Lake City, UT  |  30,000 sf  |  $4.4M  |  2016

Earth Centered
High performance exterior envelope